Cykelhjul og Tandhjul

Da jeg begyndte på Syddansk Erhvervsskoles grundforløb i lære som datatekniker forventede jeg ikke det store af min uddannelse – selv om jeg vidste at det var det jeg skulle bruge resten af mit liv på. Jeg brugte det meste af min tid på at læse op og på at lære om nye spændende emner.

Uddannelsen Datatekniker (med speciale i Infrastruktur) består af mange forskellige fag, blandtandet Informationsteknologi, Programmering og Netværkslære, men derudover blev jeg tilbudt mange muligheder for at finde min rette plads allerede før jeg fik min læreplads. For eksempel var jeg i 2013 en hel måned i Portugal i praktik hos 2play+ – det meste af tiden uden en lærer. Men jeg blev også tilbudt valgfaget “Innovationsklassen”. I en brochure jeg fik udleveret læste jeg om det spændende ved virksomheder som opstart, funding og hvor vigtigt det er at være forberedt på konkurrence. Tanker man ikke tænker over før man selv står i situationen. Det viste sig at blive en af de mest interessante timer i min uge at hver onsdag cykle fra Petersmindevej til Munkerisvej så jeg kunne dele ideer og tanker med andre frivillige elever. Sammen besøgte vi ligeledes andre virksomheder, deriblandt FabLab og tidligere DanFoss Universe for at høre om virksomheders opstart oog vores muligheder for produktion af vores eventuelle egne produkter ved hjælp af 3D-print og scanning. Plus, vi legede med LEGO.

Efter nogle uger var gået blev vi Innovatører dog kontaktet af Syddanske Forskerparkers direktør om et spændende foreslag: Vi skulle designe et innovativt, simpelt og dog symbolsk cykelstativ der skulle stå foran deres hovedindgang.

Hurtigt kom nogle ideer på banen, jeg hørte om stålkonstruktioner, huller gravet i jorden og hvad der senere blev min nærmeste modstander i hvad der udviklede sig til en konkurrence: Et træ af jern hvori cyklerne blev hejst op. En sød og meget kunstnerisk tanke.

Min ide? Et tandhjul.

Cykelstativ - Tandhjul

Tanken fik grundlag i Forskerparkens initiativ til at hjælpe nye virksomheder starte op og deres enorme hjælp til de selvsamme virksomheder at overleve i den barske industri-verden. Et tandhjul symboliserer det industrielle samfund, samarbejde og er i forvejen et vel-anerkendt symbol for afhængighed af andre… og efter få møder med ledelsen ved Syddanske Forskerpark og få emailudvekslinger endte min ide med at blive valgt!

Tandhjulet skulle blive støbt af struktør-elever under uddannelse ved AMU-Fyn til en daværende ukendt (sommeren 2014) dato der senere blev fastsat til den 17. marts 2015.

“Et tandhjul symboliserer det industrielle samfund”

Til ferniseringen mødte mange mennesker op fra alle indblandede parter: Syddanske Forskerparkers ledelse, AMU-Fyn struktørerne, Syddansk Erhvervsskoles ledelse og mine lærere John og Johnny fra Innovationsklassen, endda kommunikationsmedarbejdere fra Forskerparken for at få taget billeder af os alle min mor – og jeg var stolt af at udleve en drøm der begyndte som en strø-tanke: At genopfinde tandhjulet.

OpsætningTandhjulOle NørbyTandhjul

Min verden er et virvar

Det er ikke hver dag jeg skriver lange tekster.

Faktisk skriver jeg sjældent mere end få linjer før jeg går i tomgang, så forvent ikke det største på min blog. Sandt at sige ved jeg ikke engang hvorfor jeg har sat det hele op her. Måske bare for at jeg kunne lære opsætning af hjemmesider at kende, for at blive bedre til programmering af de mest simple sider og for at få tiden til at gå mens jeg bliver uddannet.Måske vil jeg bruge bloggen til at lære mere om mig selv, men det er nemmere at starte fra begyndelsen.

Jeg har altid været meget nysgerrig. Da jeg var helt lille var jeg aldrig i tvivl om at jeg ville være ingeniør. Jeg legede tit med LEGO og havde altid mange, mange kreative ideer til mit næste mesterværk. Derudover viste jeg en sund interesse for mekanik og elektronik.

Men det skulle ændre sig. Da jeg fyldte 12 år fik jeg i gave min første computer – ikke noget stort og prangende, bare en aflagt sag fra min farmor og farfar. Men jeg var lykkelig. Jeg kunne spille spil, skrive tekster og bestemme over mine egne filer. Senere, med nyere computere fik jeg endda internet-adgang og da jeg nåede omkring 7. eller 8. klasse havde jeg min egen bærbare Medion-computer. Jeg var i himlen, og drømmen om ingeniørstudiet var begyndt at falme i sammenligning med mulighederne inden for computer-teknik og medier.

Da jeg nåede 9. klasse var jeg derfor sikker på at jeg skulle være Mediegrafiker og arbejde resten af mit liv med print, bogtryk, grafisk produktion og det hele. Jeg tilmeldte mig endda på Sct. Knuds Gymnasium’s samfundsfaglige studieretning “Engelsk/Mediefag” og kreativiteten kunne slå sig løs! Og det gjorde den. I samarbejde med mine gode venner Linda og Mathias tilmeldte vi os i sommerferien 2010 en konkurrence afholdt af Odense Filmværksted kaldet “Fyn er Fed” – en konkurrence hvor spirende/studerende filmproducenter skulle lave en reklame for den gode ø Fyn, og alt udstyr kunne lånes uden betaling. Og vi vandt!

Se TV2’s artikel her

Vi kom i avisen og vores video blev spillet efter nyhederne på TV2 og en uddannelse inden for medie-videnskab eller filmproduktion var det helt store sats på min fremtid. Det holdt bare ikke i længden – jeg var mere interesseret i teknikken bag kameraet end teknikkerne der blev anvendt foran det.

Jeg var interesseret i computerene vi redigerede på, jeg var interesseret i videokameraets opløsning og mulighederne for valg af musikken – men ikke i produktionen af filmen, skrivefasen af manuskriptet eller valget af skuespillere. Så da vi i klassen på Sct. Knuds skulle producere flere film og det udviklede sig til at blive “lektier” faldt min interesse langsomt. Havde jeg bare fokuseret mere på skolearbejdet ville denne historie måske slutte anderledes, men ak – nej: Den sidste tid i gymnasiet blev ikke brugt fornuftigt, men rettere på opsætninger af Minecraft-servere – dette resulterede sågar i købet af min første hjemmeside:

www.FrostPegg.dk

     – En minecraft-server der kørte (og kører endnu)

Da gymnasiet var slut og der ikke var nogen vej tilbage begyndte jeg langssomt at fokusere på vigtigere detaljer i mit liv: Jeg var ikke længere studerende, og selvom jeg ikke var bebyrdet med studiegæld kunne min økonomi ikke klare sig uden et job. Så efter en smule hjælp fik jeg ansættelse som telemarketingskonsulent – en titel jeg stadig idag griner af -det er trods alt nemmere at sige telefonsælger.

Det holdt bare ikke i længden – selvom jeg er god til at snakke med mange forskellige typer mennesker er jeg ikke den mest agressive sælger, så jeg flyttede hurtigt job fra det ene salgsbureau til det næste, og endte endda med at være telefon-interviewer til spørgeundersøgelser (det kan anbefales til studerende der mangler penge!).

Jeg havde efter et halvt år nu råd til at flytte hjemmefra i en flot lejlighed med min kort efter bedste ven Mads Hansen og livet var skønt. Jeg havde overskud i pengepungen såvel som i hovedet og i stedet for at leve i nutiden kunne jeg begynde at fokusere på min fremtid. Jeg havde et par kæresteforhold der holdt mig fokuseret og i foråret 2013 tilmeldte jeg mig Syddansk Erhvervsskole som Datatekniker med speciale i Infrastruktur – der var ingen vej tilbage: Jeg var faldet for computere, programmering og alt indimellem.

Hermed afslutter jeg min første blog-post nogensinde, og takker dig for din interesse i min hjemmeside – Jeg vil skrive mere i fremtiden.

Tak – Ole Nørby